Zo werkt het

Zo werkt het 2018-11-16T15:24:39+00:00

Het meest duurzame warmtenet van Nederland

Waar komt de warmte vandaan?

Per 2018 is de warmte die HVC levert volledig groen, deze warmte wordt namelijk geleverd uit biomassa. HVC verbrandt afvalhout (gebruikt en geschilderd hout) in de bio-energiecentrale in Alkmaar. Met de bio-energiecentrale wordt meer dan 200.000 MWh per jaar geproduceerd. De warmte die vrij komt wordt gebruikt om het warmtenet te voeden, zodat woningen, panden, verzorgingstehuizen en andere gebouwen voorzien kunnen worden van verwarming en warm water uit een groene energiebron.

Voor 2018 werd de warmte uit uw restafval gehaald. Dat gaat via de afvalenergiecentrale in Alkmaar. Bij het verbranden van restafval komt warmte vrij die HVC gebruikt om elektriciteit en warmte op te wekken. De elektriciteit wordt geleverd aan de aandeelhouders van HVC: de gemeenten en waterschappen die ook het afval aanleveren. Ook levert HVC deze elektriciteit direct aan consumenten via HVC KringloopEnergie.

Gesloten leidingnet

Het warme water dat bij HVC wordt geproduceerd, wordt via een ondergronds, geïsoleerd leidingnet getransporteerd naar woonwijken en bedrijventerreinen in Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard en Heiloo. Het warme water gaat vervolgens via leidingen naar woningen en bedrijven om de gebouwen te verwarmen en het water uit de kraan te verwarmen. Het afgekoelde water gaat terug naar HVC waar het opnieuw wordt verwarmd. Zo maakt HVC de cirkel rond: restafval wordt benut en gebruikt om duurzame warmte te produceren en vervolgens afgeleverd bij gebouwen in de directe omgeving.

Bestaande bouw

Het warmtenet in Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard en Heiloo is redelijk uniek. De meeste warmteprojecten richten zich namelijk vooral op nieuwbouw, maar in deze gemeenten voorziet het warmtenet ook bestaande gebouwen van warmte. De komende jaren wordt het netwerk uitgebreid aan de hand van woningbouw- en renovatieplannen. In samenwerking met de woningcorporaties Van Alckmaer voor Wonen, Woonwaard en Kennemer Wonen wordt besproken welke bestaande bouw op het warmtenet kan worden aangesloten.

Wilt u meer weten? Lees ook eens:

Feiten en Cijfers: Co2 prestatieverslag

Publicaties

Vraag en antwoord