Op dinsdag 29 oktober stonden we stil bij de aansluiting van de eerste woningen in de Rivierenwijk-Zuid in Heerhugowaard op het warmtenet van HVC. In ieder geval worden vijfhonderd woningen van woningcorporatie Woonwaard in die wijk op het warmtenet aangesloten en zijn daarmee gasloos. De vijfhonderd koopwoningen in de wijk krijgen de kans om ook aan te sluiten.

Zo wordt de Rivierenwijk-Zuid één van de eerste grote wijken in Nederland die overgaat op duurzame warmte. De warmte wordt geleverd door de bio-energiecentrale van HVC. Dit zorgt voor een CO2 reductie van 82 procent ten opzichte van een reguliere cv-ketel.

Het warmtenet van HVC is twee jaar geleden aangelegd in Heerhugowaard. Het tracé loopt vanaf HVC in Alkmaar, via Alkmaar-Noord en Langedijk naar de wijk.
Om elke woning te kunnen voorzien van warmte worden warmteleidingen aangelegd in de straten en vervolgens naar elke individuele woning.

Samenwerking maakt project uniek

Woonwaard, de gemeente Heerhugowaard en HVC hebben hun investeringsprogramma’s in de woningen, de openbare ruimte en de aanleg van het warmtenet op elkaar kunnen afstemmen, waardoor een integrale aanpak voor duurzaamheid, wijkkwaliteit en leefbaarheid ontstaat. De eigenaren van de vijfhonderd koopwoningen in de wijk maken op termijn ook kans om aan te sluiten op het warmtenet. Er wordt nog onderzocht samen met woningeigenaren hoe zij hierop aan kunnen sluiten en op welke manier dat kan.

Elke partij heeft de bereidheid getoond om de eigen aanpak en planning bij te stellen ten behoeve van het totaalresultaat. Deze samenwerking maakt het project bijzonder.

Wethouder Monique Stam (Duurzaamheid): ‘Er waren in dit deel van de Rivierenwijk-Zuid al plannen voor herinrichting van de wijk. Door deze werkzaamheden te koppelen aan de aansluiting op het warmtenet kunnen we de overlast van de werkzaamheden zoveel mogelijk beperken. En dat er nu in ieder geval minimaal vijfhonderd woningen van het gas af gaan, past prima in onze ambitie om Heerhugowaard in 2030 een energieneutrale gemeente te laten zijn. Natuurlijk hopen we dat dat ook veel particuliere eigenaren zullen meedoen ’

Nicole van Wijk (bestuurder Woonwaard): ‘De Rivierenwijk-Zuid is een van de eerste bestaande wijken in het land die wordt aangesloten op het warmtenet. Als corporatie vinden we het een maatschappelijk opgave om alle woningen af te sluiten van het gas. In de Rivierenwijk-Zuid waren de cv-ketels bovendien aan vervanging toe.
Wij hebben dit eerder bij verschillende appartementengebouwen gedaan, maar met de aansluiting van een buurt met eengezinswoningen is – ook landelijk – nog niet zo veel ervaring.
Aan onze huurders bieden we nog extra mogelijkheden voor de verduurzaming van hun woning, zodat ook hun energielasten omlaag kunnen.’

Robert Crabbendam (manager warmtelevering bij HVC): ‘Het aansluiten van zo’n groot aantal bestaande huurwoningen is nog bijzonder in Nederland. Daarbij worden de huurders van Woonwaard compleet ontzorgd: Woonwaard zorgt voor de aansluiting van de binneninstallatie op de warmte-unit van HVC en het overstappen op elektrisch koken. Bijkomend voordeel is dat huurders niet meer gaan betalen voor warmte dan voor hun eerdere gasgestookte cv-ketel.

Foto: V.l.n.r. de heer en mevrouw Zayas, Nicole van Wijk van Woonwaard, wethouder Monique Stam en Marco van Soerland van HVC. Fotografie Rick Akkerman